Cal llegir llibres: Al Unser Jr – A Checkered Past

Avui iniciem una secció nova. La literatura sobre la IndyCar és un dels millors mètodes per aprendre’n, tot i que com és habitual, n’arriba poca aquí i tota és en anglès. Sigui com sigui, jo faré resums i crítiques dels llibres que m’arribin a les mans. Per començar, l’últim que he pogut llegit: l’autobiografia d’Al Unser Jr.

Les dades importants

  • Títol: Al Unser Jr – A Checkered Past, as told to Jade Gurss
  • Autors: Al Unser Jr i Jade Gurss
  • Editorial: Octane Press
  • ISBN: 9781642340457
  • Pàgines: 302
  • Idioma: Anglès
  • Any: 2021
Roger Penske i Al Unser Jr celebren la victòria a Indianapolis de 1994

El resum

Si pensem en els últims 20 anys del segle passat, els cognoms Unser i Andretti eren probablement els més reconeguts del panorama estatudinenc. Els pares Bobby, Al i Mario havien competit entre ells dels 60 als 80, i a mitjans dels 80 van arribar els fills, Al Unser Jr i Michael Andretti, que a mesura que la CART s’expandia internacionalment eren els baluards del país contra els pilots brasilers o europeus. Mentre en Michael era vist com un pilot agressiu i intens, en “Little Al” tenia una personalitat més amigable i popular.

El llibre òbviament es centra només en la figura d’Al Unser Jr. Sobre el paper, bicampió de la IndyCar els anys 1990 i 1994, doble guanyador de les 500 milles d’Indianapolis el 1992 i 1994, doble guanyador de les 24 hores de Daytona el 1986 i 1987 i sisè a la classificació història de la IndyCar amb 34 victòries. Números d’estrella de l’esport… però la realitat no era tan agradable.

Després del pròleg de Roger Penske, el llibre comença situant-nos al cinquantè aniversari d’Unser, en un dels moments més baixos de l’expilot. Després el relat segueix la cronologia des de la seva infantesa, passant pel divorci del seu pare, la adolescència, la influència del seu cosí Bobby Jr, i la seva arribada a la CART.
Les fites esportives s’intercalen amb els problemes rere bambolines; pilot exitós al circuit, problemes matrimonials i abús de diverses substàncies fora del pàdoc. Mentre al traçat la carrera d’Unser va ser marcada per Rick Galles i Roger Penske, fora de la pista una turmentosa relació amb la seva dona Shelley els va dur a una espiral de consum de recursos, de drogues i alcohol en un període on el pilot admet que els fills els van criar les mainaderes. Posteriorment les denúncies i arrestos per conduir borratxo van acabar amb la seva carrera esportiva, i Unser ens relata les diverses recaigudes i intents de tornar a ser una persona operativa, finalment trobant consol en la religió.

El llibre, escrit i editat per Jade Gurss però a mode d’autobiografia, és amè i realment et fa sentir com si el propi Unser t’expliqués la seva vida. Els capítols son molts però curts, cosa que el fa fàcil de deixar i tornar a agafar, i és sens dubte una història que calia ser explicada. Al Unser Jr era, a principis dels 90, un nom que apareixia en títols de videojocs, el pilot del cotxe del Marlboro Team Penske i un dels esportistes més ben pagats dels Estats Units. Però com passa moltes vegades, no és or tot el que lluu…

M’ha agradat

  • És un relat honest que no s’estalvia detalls.
  • Tant s’alaba com es critica a les persones que s’ho mereixen.
  • El protagonista és dur amb si mateix i no mira de rebaixar cap incident.

No m’ha agradat

  • El llibre a vegades peca de passar de pressa per alguns moments importants.
  • El pilot parla relativament poc dels seus fills.
Bobby, Al i Al Jr amb les seves victòries a Indianapolis.